Назад към главната страница
ПОЧИВНО ДЕЛО 
и
Регионална туристическа асоциация "Стара планина"

Обхваща 11 общини -  Трявна, Дряново, Габрово, Севлиево, Априлци, Троян, Тетевен, Ловеч, Г. Оряховица, Казанлък, Павел Баня
Следвайки  изгрева, по"Пътят на слънцето", Вие:
- ще затаите дъх пред красотата на тревненските резбовани слънца и романтично притихналия град на майстори-иконописци
- ще Ви очарова духът на стария габровец, съхранен и до днес в Етъра и Боженци, а Домът на хумора и сатирата ще Ви разтовари от делничните грижи.
- ще разкриете красотата и щедростта на природните резервати край Априлци
- ще Ви пленят  чудесните  багри на троянската керамика, тишината и спокойствието на Троянския манастир.
- ще почувствате величието на залеза в прегръдките на гордия тетевенски Балкан
До Тетевен от: София - 110 км,  Варна - 380 км,  Пловдив - 250 км,  Русе - 250 км, Бургас - 380 км.
 

Къде може да нощувате в Т е т е в е н с к и я  к р а й ?

Хотелски комплекс "Здравец" - Тетевен
Намира се в близост до централната част на града и разполага с: 180 легла, разположени в 55 стаи с по 2, 3 и 4 легла и 3 апартамента; ресторант със 165 места и панорамна тераса; лоби-бар, конферентни и учебни зали.

Хотел "Олимп"- Тетевен
Намира се в непосредствена близост до Автогара - Тетевен. Разполага с 19 стаи с по 2 легла - с TV, и 4 апартамента. Гостите могат да ползват фитнес-зала, сауна и различни спортни зали /за тенис на маса, борба, волейбол и др./ Към хотела функционира и р-т "Ловен дом" със 70 места.

Хотел "Хармония"- Тетевен – в момента не работи!!!
Намира се на 2 км. от  центъра на града. Разполага с  3  апартамента, 13   стаи с по две легла, с TV и телефон.
Към комплекса функционира закрит плувен басейн, финтес-зала,  сауна, ресторант, конферентна  зала.

Комплекс "Максим" - Тетевен /хотел, ресторант и лоби-бар/
Намира се в близост до централната част на града и разполага с: 10 легла, разположени в 5 стилно обзаведени двойни стаи.  Ресторантът е разположен в приземния етаж,  с 45 места. На втория етаж е лоби-бара, със 100 места, с  панорамна тераса.

Почивен комплекс "Рибарица"
Намира се на 10 км. от Тетевен в курортнното селище Рибарица. Комплексът разполага с около 400 места, в стаи с 2 до 5 места; апартаменти с две и три стаи.
На  разположение на гостите са: ресторант, механа “Вежен”, бар-кафе с дискотека, фитнес - център, заседателни зали, закрит басейн с минерална вода, охраняем паркинг, собствен транспорт и др.

Хотел  "Рибарица" - с. Рибарица
Намира се на 12 км от Тетевен, в курортното селище Рибарица, с капацитет 280 места - апартаменти, стаи с 2,3, 4 легла и апартаменти. Предлага още: заседателни зали, ресторант - 200 места, механа с 120 места, фитнес център, лекарски кабинет, охраняем паркинг, собствен транспорт и др.

Хотел "Вит"- Тетевен
Новопостроен хотел, намира се в непосредствена близост до Църквата “Всях Светих”, в центъра на Тетевен. Разполага с 24 легла. Гостите могат да ползват ресторанта, разположен на 1-я етаж, с панорамна тераса, и басейна в двора на хотела.

Хотел "Casa Domini" - с. Рибарица
Хотелът предлага настаняване в 38 апартамента и е част от ВИП комплекс Casa Domini, на територията на който са разположени и лоби-бар – 30 места, ресторант – 65 места, открит басейн, нощен клуб “Тантра”, конферентна зала с 50 места и СПА-център.

Други средства за подслон и места за настаняване /самостоятелни стаи, семейни хотели, хижи, почивни станции и вили/:
На територията на община Тетевен на разположение на туристите са около 2 000 легла, разположени в 200 категоризирани туристически обекта, в т.ч. и заведенията за хранене и развлечение.
При базите за настаняване преобладават самостоятелните стаи за гости, разположени предимно в курортното селище Рибарица; 9 хотела; 5 семейни хотела; 3 почивни станции; 3 високопланински хижи - “Бенковски”, “Вежен” и “Момина поляна”; Туристическа спалня “Козница” - Тетевен и др. Разнообразието в условията, които предлагат базите за настаняване е голямо, а и в момента продължават да се изграждат нови туристически обекти – вилни селища, почивни комплекси, създават се нови туристически атракции и др.

За допълнителна информация и резервации:
ОБЩИНСКО БЮРО ПО ТУРИЗЪМ - ТЕТЕВЕН, тел./факс: 0678/ 42 17, E-mail: vita_tur@abv.bg
 

При престоя си в Тетевен може да посетите:
- Градския исторически музей, за да докоснете до уникалния тетевенски дух, запазил се през вековете – музеят е един от 100-те Национални туристически обекта
- Църквата "Всях Светих" и манастира "Св. Илия", паметници на културата с изключителна историческа и архитектурно-художествена стойност
-  Художествената галерия и се насладите на произведенията на местните художници и склуптори – в сградата на Читалище “Съгласие” - Тетевен
-  да се разходите из тетевенските улици и откриете вълшебството на малкото останали след опожаряването на града възрожденски къщи
-  да поемете по многобройните пешеходни и веломаршрути, за да разкриете красотата на природните феномени в Тетевенския край

Какво още можете да посетите при престоя си в община Тетевен:
- биосверните резервати БОАТИН и ЦАРИЧИНА, за да докоснете до уникалната природа на Тетевенския край
- църквата "Всях Светих" и манастира "Св. Илия",  паметници на културата с изключителна историческа и архитектурно-художествена стойност
- да се изкачите до някои от живописните върхове, в чиито подножия е сгушен Тетевен
- да се разходите из тетевенските улици и откриете вълшебството на малкото останали след опожаряването на града възрожденски къщи
- да поемете по многобройните пешеходни и веломаршрути, за да преоткриете красотата на природните феномени в Тетевенския край

Какво си заслужава да  видите в община  Тетевен?
Гостувайки в Тетевенския край Вие можете да посетите :
- Водопадът в м. Задънката, на около 1 час път пеша от центъра на града - едно докосване до уникалната природа на Тетевенския балкан
- Паметникът на местния  герой  Сава Младенов - сподвижник на Васил  Левски и участник в четата на  Ботев. Паметникът се намира в красивите околности на Тетевен и е чудесно място за отдих сред природата - на около 2 ч. пеш от града.
- Градският исторически музей - намира се в самия център на града и е истинско предизвикателство към ценителите на културно-историческото наследство. Експонатите в музея ще ви напомнят за присъствието първобитния човек; културата на траки и римляни; майсторството на тетевенските занаятчии през вековете; бита, културата и архитектурното богатство на Тетевeнския край; един от 100-те Национални туристически обекти
- Лобното място на водача на Априлското въстание Георги Бенковски в м. Костина, с. Рибарица. Тук всяка година на 25 май се провеждат тържества в памет на загиналите и се разиграва "жива картина", пресъздаваща гибелта на войводата.
- Паметникът в м.Боева могила, построен в знак на признателност към руските освободители.
- Използвайки опитни планински водачи да посетите тетевенските хижи, поддържани от Туристическо дружество "Вежен".
- Църквата "Вс.Светих"- в центъра на града, построена в началото на ХІХ век - едно изключително архитектурно богатство.
- Манастир "Св.Илия"- от ХІІІ век, обявен за паметник на културата, свидетел на опожаряването на града през 1801 г.
- Художествената галерия - в центъра на града, съхранила произведения на местни творци.
- Изложбената зала на занаятчиите - намира се в сградата на общината, І-я етаж. Тук може да разгледате изложените експонати на местните майстори-занаятчии, може и да станете техен притежател.
 
 

НАШАТА ЦЕЛ Е:
ДА НАПРАВИМ ВСЕКИ НАШ ГОСТ ПРИЯТЕЛ НА НАШИЯ  ГРАД,
НА РЕГИОН "СТАРА ПЛАНИНА" И НА БЪЛГАРИЯ

    За Вашия пълноценен и приятен отдих в Тетевенския край, Общинско бюро по туризъм Ви предлага:
- пълна и актуална информация за туристическото предлагане в община Тетевен
- резервации за индивидуални и организирани групи туристи
- продажба на рекламни материали и сувенири
- копирни услуги

5700 Тетевен, пл."Сава Младенов"
Общинско туристическо бюро, тел./факс: 0678 42-17, E-mail: vita_tur@abv.bg

Къде може да хапнете вкусно?

Не е нужно да си гастроном, за да оцениш превъзходните качества на Тетевенската кухня, а това може да направите в някои от 120 –те ЗХР в община Тетевен. По-известните от тях са:

ресторант "ЛОВЕН ДОМ"
- Предлага голямо разнообразие от алкохолни и безалкохолни напитки, и вина.
- Изключително разнообразие от студени и топли предястия.
- Тук могат да ви предложат рулца от раци, каварма по тетевенски и свинско филе "Боатин".

механа "ВОДЕНИЦАТА"
- Намира се на 4 км от Тетевен, по посока Рибарица. Битовата атмосфера, съхранена през годините, прави заведение-то изключително привлекателно за гости-те на Тетевенския край.
- Заведението предлага разнообразие  от салати, аламинути, скара.
- Тук може да опитате биволско мляко с боровинки, саламура по тетевенс-ки и небезизвестния качамак.

пицария "МАЕСТРО"
- Намира се в централната част /срещу Пощата/. Предлага над 50 вида пици и сандвичи, както и изключително разнообразие от алкохолни и безалкохолни напитки, и вина.

ресторант "ШАЛМАТА"
- Заведението се намира на главната улица.
- Само тук може да намерите изключително разнообразие от топли супи   и панирани месни деликатеси, специалитетите на заведението, сред които овчарска салата, биволско  мляко с чушка и свинско филе със сос.

таверна "МАРАДАНИС" – в момента НЕ РАБОТИ!!!
- Заведението се намира  в   покрайнините на града, но привлича свои- те посетители с уютната обстановка,   изключителната си кухня и професионалното  обслужване.
- Заведението  предлага традиционна българска  кухня, включително тетевенска саламура, овче мляко, качамак, балканска пъстърва и др.

Сладкарници "ИЗА 1” и "ИЗА 2”
- Намират се в централната част на града.Само тук може да опитате над 10 вида торти, пасти и др. захарни изделия.
- В заведението може да опитате от изключителното разнообразие от топли закуски.
- Може да организирате детско парти и рожденни дни

Сладоледен салон "ХАРВИ"
- Намира се в близост до центъра на града, до НУ “Хаджи Генчо”
 

Къде може да спортувате  в Тетевенския край ?

За любителите на активния отдих предлагаме следните възможности:

хотел "Олимп" - Тетевен
Намира се в непосредствена близост до Автогарата на град Тетевен. Разполага със спортни зали за волейбол, баскетбол, борба, тенис на маса.
Предоставя за ползване стадион "Г.Бенковски" с футболно игрище и лекоатлетическа писта.
До спортните съоръжения е три звездния хотел "Олимп", разполагащ с петдесет места; фитнес зала, сауна и тангентор.

Почивен комплекс "Рибарица" с.Рибарица
Комплексът разполага със закрит плувен  басейн с минерална вода, тенис-корт, фитнес, зала за тенис на маса, срелбище за пневматично оръжие, сауна. Легловият капацитет е 400 места. През зимния сезон на разположение на гостите на комплекса са ски-писта и оборудван ски-гардероб.
На територията на почивния комплекс има и футболно и волейболно игрище.
На 20 км. след разклонението за с.Черни Вит се намира Ловен дом "Кордела" предлагащ чудесни условия за ловен туризъм и улов на балканска пъстърва.
В самото начало на гр.Тетевен се намира 40-местния тризвезден хотел "Хармония"
Освен с фитнес зала и сауна, разполага с волейболна зала.

"Грийн тур" - с. Рибарица
Предлага туристически атракции и анимации в Тетевенския балкан:
- ски-писта, с дължина около 1 000 м., в м. Беркина могила - на около 11 км. от Тетевен; с оборудван ски-гардероб, ски-влек. В горната точка на пистата работи и чайна. Пистата може да се ползва и през лятото – предлага и възможност за ски на трева.
- Организиране на излет с пикник до хижи в Тетевенския балкан
- Спортен риболов – атрактивен рибарник в м. Заводна – с. Рибарица
- Разходка с Джип фото– сафари, по избран от туриста маршрут
- Пейнтбол игри
- Колелета под наем

Детски кътове - Тетевен
За най-малките палавници - гости на града - е площадката с люлки, пързалка и др. съоръжения в самия център на Тетевен и на още две места в града – кв. Пеновото и м. Гаванците
 
 

Велосипедни маршрути по Пътя на Слънцето

ВЕЛО - М 1  Тетевен - Рибарица  - м. Костина
    Привлекателен  и   интересен   вело -маршрут. Пътува се срещу течението на р. Вит. Минава се покрай естествения плаж на р. Вит, в м. Просеченик В м. Костина е лобното място на Г. Бенковски. Пътят е второстепенен и не е с интензивно движение. Маршрутът е със средна трудност.

ВЕЛО - М2  Тетевен - пам. Сава Младенов - Тетевен
    Пътува се по асфалтов път, с неинтензивно движение. По пътя, в м. Козница се преминава покрай миниязовир, под който има водна мелница и естествена водна пералня. Може да посетите и каньона на р. Козница, в м. Задънката, и водопад Козница. До достигане на крайната точка - пам. Сава Младенов следва само изкачване. Маршрутът е със средна трудност.

ВЕЛО - М3  Тетевен - х.Елпром – вила Балканика - Тетевен
    Пътува се по долината и срещу течението на р. Черни Вит. В м. Косица се минава покрай дъскорезница, задвижвана от водна струя. Преди х. Елпром има около 2 км стръмно изкачване. Спускането по обратния път, до разклона на вила Балканика, да става много внимателно, тъй като теренът е стръмен!

ВЕЛО - М 4  Тетевен - с. Бабинци - вр. Острич - Тетевен
    Половината от маршрута е стръмно изкачване, а другата половина е стръмно спускане. Последните 500-600 м., преди вр. Острич, се минава по горска пътека. От самия връх се разкрива прекрасна панорама към долината на р. Бели Вит, планина Лествица и Централното било на Средна Стара планина. На върха е изграден параклис “Света Богородица”.
 Предвижването е по асфалтов път, но трябва да се кара внимателно! Има много остри и опасни завои!

ВЕЛО - М 5  Тетевен - х. Васильов - Тетевен
    Привлекателен и разнообразен вело-маршрут. Движението е по долината и срещу течението на р. Вит. На излизане от с. Рибарица, в м. Жданов, пътуването продължава по долината на р. Дебелищица, като движението е срещу течението й.
    Малко преди билната седловина Богоя, има стръмно изкачване. От Богоя се тръгва наляво, по горски път и след 4 км. се стига до х. Васильов. От там се разкрива прекрасна панорама към Троянския Балкан и Централна Стара планина.  Връщането по обратния път до Тетевен е интересно и приятно.

ВЕЛО - М 6  Тетевен - м. Кордела /рез. Боатин/ - Тетевен
    Лек и приятен вело-маршрут. От Тетевен се тръгва по посока на с. Гложене. В м. Чернивитски мост се завива наляво и се навлиза в долината на р. Черни Вит. Минава се през с. Черни Вит, с. Дивчовото и след още  5 км се достига м. Кордела. Там има много добре поддържан представителен дом “Кордела” и от там започва изключително красивият биосферен природен резерват Боатин - един от 9-те резервата в Национален парк “Централен балкан”.
    По шосето няма интензивно движение, но трябва да се кара внимателно! Има много опасни и остри завои!

ВЕЛО - М 7  Тетевен - с. Малък Извор - Гложенски манастир - Тетевен
    От Тетевен се тръгва по шосето за Ябланица. След 12 км. се достига до с. Гложене и след още 8 км., на разклона за с. Малък Извор се завива наляво, преминава се през селото и се продължава по стръмния тесен асфалтов път до Гложенския манастир – още 7 км. От терасата на Гложенския манастир,  се разкрива чудна панорамна гледка към Дунавската хълмиста равнина - на север, към Васильовската планина - на изток, и на юг - към Стара планина.
    По обратния път до Тетевен, спускането по тесния асфалтов път трябва да става много внимателно!
    Пътят е стръмен, с много остри и опасни завои!

ВЕЛО - М 8  Тетевен - х. Вежен - Тетевен
    От Тетевен се тръгва по шосето за с. Рибарица. В м. Заводна се отклонява надясно. След разклона има интересна естествена пералня, на едноименната река - Заводна. След още 6 км свършва асфалтовата настилка и започва макадамов път, по който след 11 км се стига до х. Вежен. Хижата се намира почти в центъра на уникалният биосферен резерват Царичина, който е защитен от ЮНЕСКО и е един от 9-те резервата в Национален парк “Централен балкан”, който от 2003 г. е член на Европейската мрежа на защитени територии  “РAN Parks”, което е международно признание за неговата запазена дива природа и добро управление.
    По обратния път, спускането трябва да става много внимателно! Има опасни и остри завои!

ВЕЛО - М 9  Тетевен - х. Бенковски - Тетевен
    Тръгва се по шосето за с. Рибарица. В м. Заводна се отклонява надясно, където малко след разклона има интересна естествена пералня. След 6 км асфалтов път, започва - макадамов. Подминава се разклона за х. Вежен и в м. Рампата пътуването продължава по стръмен горски път.
    След достигане на най-високата точка от маршрута - м. Ветровития пряслоп, се открива прекрасна панорама към бившия високопланинския пастирски к-с - Болуваня и централното било на Стара планина. След спускането по горския път се достига маркиран разклон, от който по горска пътека, дълга около 1,5 км, се достига до х. Бенковски.
    Връщането по обратния път трябва да става много внимателно!

ВЕЛО - М 10  Тетевен - с. Голям Извор - Ябланица - Тетевен
    Тръгва се по шосето за с. Гложене. В кв. Полатен се завива наляво, по каменния мост, за с. Голям Извор. Започва стръмно изкачване до най-високата точка от маршрута - м. Предела. От там се разкрива красива панорама към долината на р. Вит и Васильовската планина. Следва стръмно спускане до с. Голям Извор. В селото може да се посети къщата-музей, където Левски е основал Първия окръжен революционен комитет в България. След още 4 км се излиза на пътя София - Варна. Минава се през гр. Ябланица, където може да опитате прочутата ябланска халва. Следват с. Гложене и след 12 км отново в Тетевен.
 

Пешеходни   маршрути

1/ Тетевен - връх Петрахиля /2 часа/: Този връх се извисява гордо над града и пръв посреща слънчевите лъчи, откъдето произлиза и името му /в превод означава "слънчев камък"/. Изкачването до върха е трудно, макар че разстоянието е късо. От върха се разкрива чудесна панорамна гледка към града.

2/ Тетевен - водопад "Скока" /1 час/:    По долината на р. Козница има много приятни места за отдих. Преминаването на ждрелото, в дъното на което е водопадът Козница /15 м./, е едно изключително преживяване - през цялата година! Пътеката е обновена, изградени са дървени мостчета и кътове за отдих и пикник.

3/ Тетевен - лобното място на Сава Младенов /2 часа/: Пътува се по асфалтов път, с неинтензивно движение. По пътя, в м. Козница, се преминава покрай миниязовир, под който има водна мелница и естествена водна пералня. След разклона за водопад Козница, пътят продължава все нагоре.

4/ Тетевен - м-р "Св. Илия /1.30 ч./:    Манастирът е построен още през ІV век и е с уникална архитектура. Намира се в северозападната част на Тетевен, на около  20 минути от центъра на града.

5/Тетевен - връх Острич /1.30 ч./:    За да се изкачи тетевенския връх, който  наподобява вулкански конус, като изходна точка може да се използва с.Бабинци, до което се стига с лек автомобил или автобус. Вървейки през ливадата до училището, в селото, се навлиза в гора, която се минава за около 20 мин., след което се излиза на върха, на който е изграден параклис “Света Богородица”

6/ Тетевен  - м.Боева могила - вр.Червен /2 часа/: За изходна точка се използва ул."С.Куманов", намираща се до центъра на града. Вдясно се отделя път-стълбище, с маркировка. След като се изкачи се продължава по пътя, който минава покрай гробищния парк; минава се през боровата гора и покрай ко-шарата и се стига до чешмата Върбанчовец.
    В посока север, по оголения склон се излиза в м. Боева могила. От тук през пасището се изкачва на самия връх. В скалните му пукнатини се намират малки пещери.

7/ Тетевен – заслона Опасеният зъб - м.Равни камък /1.30 ч./ За изходна точка може да  използвате ПК "Здравец". От тук, минавайки през рида Рътта и рида Ръжана, се навлиза в гора. Следвайки маркировката се стига до скала, от която се вижда града. Тук пътеката се раздвоява като се тръгва вдясно. Пътеката за Равни камък се отделя в скалите преди  да се стигне до него. Изкачването става по желязна стълба, преминавайки гората  се излиза на скална тераса, която е дълга около 800 м. Пътеката е маркирана с червена лентова маркировка.

8/ Тетевен - Гложене -Глож. манастир/1 ч/
До селото се стига с автобус или лека кола.Пътеката за манастира започва от  стадиона, в с. Гложене и преминава през вековна букова гора. Излиза се западно от манастира.

Това са само част от маршрутите, които предлага Общинско туристическо бюро - гр. Тетевен.

На ваше разположение са и  планински водачи!

 

ОБЩИНСКО БЮРО ПО ТУРИЗЪМ - ТЕТЕВЕН
5700 Тетевен, пл."Сава Младенов"
Общинско туристическо бюро
тел./факс: 0678 42-17, E-mail:  vita_tur@ infotel.bg

Copyright © 1993 - 2008  От ВАС за ВАС
Всички права запазени