Назад към главната страница
ПОЧИВНО ДЕЛО 
и
Творчески бази на САБ - Центрове за отдих и работа


    Работят на хотелиерски принцип. Могат да бъдат ползвани и от чуждестранни архитекти. Настаняването се извършва след предварителна заявка и поименно издадена и заплатена карта в Централния дом на Архитекта - София, отдел "Социална дейност", тел. 02/46-70-82
 
 

    Творческа база “Арбанаси”

  Намира се в архитектурно-историческия резерват на с. Арбанаси, до гр. Велико Търново - средновековната столица
на България, 12-14 в. Къщата е един от ярките образци на типичната арбанашка жилищна архитектура от 18 в. Реставрирана и адаптирана през 1972-75 г. Разполага с 5 стаи - 16 легла, дневна, кухненски офис, столова и голям двор-градина.
 

    Творческа база “Боженци”

  Намира се в с. Боженци, архитектурно-етнографски резерват от 18-19 в., в близост до столицата на смеха - гр. Габрово.
  Представлява типична старопланинска къща, изградена през средата на 19 в., реставрирана и адаптирана през 1975-77г. Разполага с 4 стаи - 9 легла, дневна-столова, кухненски офис и богато озеленен двор.
 

    Творческа база “Боженци”

  Намира се в с. Боженци, архитектурно-етнографски резерват от 18-19 в., в близост до столицата на смеха - гр. Габрово.
  Представлява типична старопланинска къща, изградена през средата на 19 в., реставрирана и адаптирана през 1975-77г. Разполага с 4 стаи - 9 легла, дневна-столова, кухненски офис и богато озеленен двор.
 

    Творческа база “Катунище”

  Намира се в архитектурно-исторически резерват с. Катунище в южните склонове на Стара планина, в близост до  гр. Котел и с. Жеравна - също архитектурно-исторически резервати. Представлява типична за този район жилищна сграда от периода на Националното Възраждане през 19 в.Реставрирана през 1973 г. Разполага с 5 стаи - 10 легла, дневна и в отделно самостоятелно тяло - кухненски офис и лятна столова в богато озеленен двор.
 

    Творческа база “Копривщица”

  Намира се в архитектурно-историческия резерват на гр. Копривщица, разположен в планината Средна гора. Представлява една от най-интересните жилищни сгради от периода на Националното Възраждане, средата на 19 в., в града. Реставрирана е през 1965-66 г. Разполага с 3 стаи - 10 легла, дневна-столова, кухненски офис и двор-градина.
 

    Творческа база “Трявна”

  Намира се в живописния град Трявна - архитектурен резерват и център на строителна и дърворезбарска школи от периода на Националното Възраждане (18-19 в.), разположен в северните склонове на Стара планина.
Къщата, строена през 1860-те години, е образец на тревненските школи.
Реставрирана през 1972-75 г. Разполага с 5 стаи - 12 легла, дневна, кухненски офис, столова и обширен двор-градина.
 

    Творческа база “Широка лъка”

  Намира се в Родопа планина, в архитектурно-етнографски резерват с училище за фолклорна музика и инструменти - с. Широка лъка, в близост до гр. Смолян и ски-курорта Пампорово. Представлява един от образците на родопската архитектура от периода на Националното Възраждане, втората половина на 19 в. Строена през 1877 г. и реставрирана през 1972-76 г. Разполага с 5 стаи - 13 легла, дневна, кухненски офис, столова и двор-градина.
 

    Творчески комплекс “Свети Кирик и Юлита” 

  Разположен в подножието на Родопа планина, в манастирския ансамбъл “Св. Св. Кирик и Юлита”. Манастирът е създаден в началото на 13 в., опожаряван в 1606 г. и в 1810 г., възстановен през 1899 г. и загубила богослужебните си функции през първата половина на 20 в. Реконструиран от САБ през 1983-87 г. като център за конференции, творчески срещи и отдих.
  Разполага с апартаменти, стаи за 2 и 1 души - с общо 80 легла, 2 кафе-сладкарници, дневен бар, изложбени зали, конферентна зала с 200 места, ателиета за творческа работа.
  Манастирската църква в двора на комплекса е реставрирана и действаща.
  Намира се в близост до гр. Асеновград - център на средновековна църковна архитектура и до най-стария действащ от 11 в. манастир в България - Бачковския. На половин час път с автомобил е вторият по големина град в България - Пловдив, с разкрити архитектурни пластове на античния римски град Филипополис и архитектурно-исторически и етнографски резерват от Националното Възраждане (19 в.) - европейска столица на културата, юни ’99.


Copyright © 1993 - 2001  От ВАС за ВАС
Всички права запазени