И
.
Порталът на Вашия успех !
ПОРТАЛ  ЗА  АРХИТЕКТУРА,  СТРОИТЕЛСТВО,  БЛАГОУСТРОЙСТВО  И  СТРОИТЕЛНА ПРОМИШЛЕНОСТ.   ФУНКЦИОНИРА  ОТ  1  ДЕКЕМВРИ  1997  ГОДИНА
и
Назад към първата страница Архив Съобщения
СЪОБЩЕНИЯ
и
XII Международно изложение «Пчеларство Плевен 2014» - най-големия пчеларски форум на Балканите

    XII международно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2014” ще се проведе от 7 до 9 февруари в Търговски център “Плевен”. Форумът се организира от „Партнерс експо” ООД и Областен пчеларски съюз – Плевен със съдействието на всички браншови пчеларски организации в страната и преминава под патронажа на Министерство на земеделието и храните и Областния управител на област Плевен .
Медийни партньори – в-к „Пчела и кошер”, в-к „Пчели”, в-к „Посредник” (Плевен).
    По традиция проявата се провежда в дните около празника на българските пчелари - 10 февруари, св. Св.Харалампий.
Участие ще вземат над 130 фирми и организации от страната, Европа и Азия, представящи последни новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирано производство на майки и отводки, пчелни продукти и производи (козметика, напитки и др.), опаковки и етикети, лицензирани лаборатории, специализирано обучение и литература, медоносна растителност - фиданки и семена, финансиращи и консултантски организации.
    Утвърдилият се през изминалите години авторитетен форум продължи да се развива. През 3-те дни в Плевен посетители и гости ще могат да видят, договорят и купят продукти от  водещите български производители и дистрибутори в бранша. Редом с тях пчеларите ще се запознаят с асортимента на фирми и представители от:
- Турция – оборудване и инвентар от фирмите «Balmina Aricilik”, „Civan Beekeeping Company” и „Ipek Petek” и уникалния термо кошер “Apimaye” – прозводство на “Yildirim Plastik”
- Канада – хранителни добавки за пчели от “Feedbee”
- Италия – пчеларско инвентар и оборудване „Lega Italy”; пчеларско оборудване от „Giordan”
- Германия – ветеринарни препарати „Bayer” и  храна от „Zudzucker”
- Англия – ветеринарни препарати „Vita Europa”;
- Чехия – пчеларски инвентар «Zdenka Koppova”
- Полша – пчеларско оборудване и кошери от стириопор „PPHU Tomasz Lyson”;
- Сърбия – ветеринарни препарати “Evrotom”,  пчеларски инвентар – Miodrag Rajkovic; храна и препарати от „Ekopcela”, Techtron DOO – пчеларски инвентар
- Гърция – оборудване, инвентар и храна “Anel Standart Co”
- Франция – лечебни и био продукти, производство на лаборатория “Apimab”
- Китай: “Shanghai Bainiang Apiculture”- оборудване, инвентар, сувенири
- Финландия – пчеларко оборудване и инвентар, полистиролни кошери от „Paradise Honey”
- Босна и Херцеговина – храни и хранителни добавки
- Хърватия - хранителни добавки „Apivita”
- САЩ – инвентар “Dadant & Sons”
- Швеция – пчеларско оборудване „Swienty”
- Испания - хранителни добавки
- Румъния – инвентар, хранителни добавки
- Словения - оборудване, инвентар “Logar Trade”

    Организаторите дават своя принос в подкрепата на националната стратегия за развитие на пчеларството и стимулиране продажбите на дребно в България. Част от най-добрите пчелари на страната ще изкушават посетителите с огромно многообразие от мед , както и неограничен брой производи – лечебна козметика, храни, напитки.
    Изложението отново ще се посети от организирани групи пчелари от различни региони на страната и от Румъния, Сърбия, Гърция,Македония, Кипър, Турция.
    Вече е получено официално потвърждение за участие от проф. д.с.н. Димитър Греков – министър на МЗХ, евродепутат г-жа Мария Габриел, г-н Кристиян Костантинеску (Румъния) – зам. председател Apislavia, председател Балканска федерация на пчеларските съюзи и директор фондация Apimondia – Букурещ. Поканени се да участват отново и г-н Жил Ратия (президент на Apimondia),  г-н Тадеуш Сабат (Полша) – президент на Apislavia и председател на Полския пчеларски съюз и председателите на пчеларските съюзи на Балканските страни.
        Очакват се  гости от Белгия, Франция,  Русия, Украйна.
По традиция изложението е съпроводено от Съпътстваща програма включваща лекции, презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството, посещение на образцови пчелини. Международни и български лектори ще представят пред българските пчелари и гости - новости, тенденции и аспекти в бранша.
    На 08 (събота) февруари, от 10.00 часа, отново гостуващ лектор е проф. Христо Мермерски.Темата е «Лечебно и противораково действие на пчелните продукти». Идеята за тази лекция е отново да се припомни на широката аудитория, колко ценни са тези продукти, които всеки може да закупи в дните на проявата. Следваща лекция ще бъде на проф. Зоран Станимирович (Сърбия) и проф. Калинка Гургулова.
Изложба с най-добрите детски рисунки и пластики, взели участие в традиционния конкурс „Пчеларството  - екология и плодородие, пчелният мед  - здраве и дълголетие”. ще бъде аранжирана в залите на Читалище «Съгласие», където на  9 (неделя) от 11.00 часа ще бъдат връчени наградите – грамоти и пчелен мед, осигурен от ОПС – Плевен.
    Фирмите и пчеларите, които ще вземат участие в международното изложение  - договаряне „Пчеларство  - Плевен”, могат да кандидатстват за наградите на изложението: Голямата награда на „Партнерс експо” ООД - плакет „Крило на успеха” за новаторство в пчеларството. Досегашните носители са „Апиинфо-център Котларски” през 2004 и 2006 година, „”Лега България” – 2005 година, „Примавет София” – 2007 година и „Апитотал” (Румъния) – 2008 година, «Yildirim Plastik” (Турция) – 2009 година,   „PPHU Tomasz Lyson” (Полша) – 2010 година, „Temel Petek Beekeeping Company” (Турция) – 2011 година, „Вимекс-М” ООД (Сливен).
    Призове се присъждат и за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението, най-проспериращ млад пчелар за 2013 година -съвместен конкурс с фондация «Еврика».
    Всеки желаещ е необходимо да попълни анкетна карта през първия ден на изложението.
Най-добрите постижения за 2013 година по традиция ще бъдат отличени от международно жури.
    Стремежът на организаторите отново е да представят българското пчеларство по най-добрия начин, да запознаят българските пчелари с последните новости в оборудването, допринасящи за неговата интензификация, а изложението да запази утвърдената позиция и международен авторитет.