Назад към първата страница Енергоефективност
От ВАС за ВАС - ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТ  И ВЪЗОБНОВЯЕМИ ЕНЕРГОИЗТОЧНИЦИ 
и
Къща-акумулатор сред най-големите експонати на ЕСЕН 2011 „Зеленият“ бизнес превзема и „Автосалон Пловдив“

    Къща, която сама си произвежда нужната енергия, ще бъде сред най-големите експонати на предстоящия Есенен панаир в Пловдив. Посетителите ще могат да я видят в реалните й размери – обща площ от 130 кв. м., на два етажа, съобщиха от ямболската фирма „МКМ продукт“. Това е наша разработка, сградата има самостоятелно енергийно захранване, осигурено от соларни панели по фасадата и покрива, заявиха производителите.
    Къщата-акумулатор, която превръща слънчевата енергия в ток, е една от новостите на Международния технически панаир. Той ще се проведе от 26 септември до 1 октомври под мотото „Нов живот. Нови технологии“, а акцент ще бъде зелената енергия.
    Според  директива на Евросъюза  от 2020 г. всяка новострояща се сграда трябва да е с нулево енергийно потребление, а старите здания - да станат „по-пестеливи“ чрез инсталиране на съоръжения за използване на възобновяеми енергийни източници и монтиране на интелигентни уреди. Затова интересът към този сектор от бизнеса е изключително голям. Постиженията на български и чуждестранни компании ще бъдат демонстрирани на предстоящото изложение на инвестиционни стоки, което е най-голямото в Югоизточна Европа.
    Сред новостите са котлите на биомаса и рециклирани отпадъци, които предлага пловдивската фирма „Пинк плюс“. Те изгарят остатъци от плодове след производството на сок и вино, слама, дървесина и отпадъци от  домакинствата, за да отопляват обществени сгради. Използват се и в оранжерии, като по този начин се получава затворен цикъл, обясниха от фирмата. На панаира тя ще представи и линия за производство на пелети, която е новост за българския пазар. При нея от дървесни и растителни отпадъци се получава екологично гориво – дървени и сламени пелети.
Как алтернативното отопление може да влезе в домакинствата и как те ще бъдат подпомагани, за да го прилагат, ще бъде разяснено в Деня на зелената енергия на 28 септември. Изложители ще презентират домашни печки на екогорива, камини и котли на пелети, а експертите ще обсъждат възможностите за прочистване на въздуха в градовете чрез използване на „зелено“ отопление и транспорт. Форумът се организира от Международен панаир Пловдив, Енергийна агенция-Пловдив, Асоциацията на българските енергийни агенции и Министерството на околната среда и водите. Зам.-министърът на екологията Евдокия Манева ще се включи с доклад „Предизвикателства на замърсяването с фини прахови частици пред българските градове“, своя опит и програми ще опишат общините София, Пловдив и Бургас.
    Медали ще получат победителите във ВЕИ Шампионска лига в разделите „Биомаса“ и „Слънчева енергия“. „Това е поощрителна награда за компании, които работят в сферата на възобновяемите енергийни източници. Все повече предприемачи се ориентират към този тип производство. То става безспорен хит, ако съдим по запитванията и интереса  към конференцията „Зелено отопление и транспорт за чист въздух в градовете““, заяви Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.
    В новата ековълна се включват и изложителите от „Автомобилен салон Пловдив“. „Балкан стар мотърс“ ще покаже първия масов електромобил „Mitsubishi-i-MiEV”. Сред експонатите на „Ратола корпорейшън“ е изцяло новият компактен кросоувър  „SsangYong Korando“ с ниски емисии на въглероден двуокис, съответстващи на еконормите  Euro V и Евро VI.
 


Copyright © 1993 - 2010  От ВАС за ВАС
Всички права запазени